26 мар. 2013 г.

Ганутель

Це старовинне мальтійсАктивное изображениеьке рукоділля було відомо ще у 17-18 столітті, коли в Європі стали популярні пишні квіти, букети і ажурні композиції з ниток з тонкої золоченого чи срібного дроту, завитого у дрібні пружинки. До наших часів ганутель дійшла завдяки трудам майстринь-монашок острова Мальти, чиї композиції прикрашають храми, собори і зокрема вівтар папської капели у Ватикані.
Ця техніка не дуже складна, однак дуже кропітка, потребує терпіння, акуратності і часу.
Матеріали:
Катушковий дріт (товстий і тонкий для варіацій), обов’язково мідний,  різних кольорів
Нитки – найкраще натуральний катушковий шовк, однак можна взяти і муліне чи ірис.
Шпиця №1 і №2, бажано із загнутим у кільце кінцем.
Кусачки
ЛінійкаАктивное изображение
Техніка: узяти шпицю у ліву руку (для тих, хто користується правою), кінець дроту просунути у кільце шпиці і загнути так, щоб він не міг випасти. Тепер навиваємо дріт тугою спіраллю.

Довжина Активное изображениенавивання залежить від того, якого розміру планується пелюстка (середня довжина 5,5 см). Коли накручено достатньо, слід відкусити дріт кусачками, лишивши хвостик (1-2 см). Знімаємо дріт з шпиці. Тепер слід акуратно і рівномірно розтягти готову спіраль приблизно у 1,5 рази – ш ирина між витками має відповідати товщині нитки, якою буде оповиватися пелюстка. Після цього усередину спіралі слід вставити каркасний дріт, дещо товщий від тої, яку навивали. Згинаємо каркасний дріт у формі бажаної пелюстки і закручуємо кінці. Тепер беремося до ниток.


Існує два способи оповиття:
1.     ПараАктивное изображениелельна намотка, коли нитку протягують від основи пелюстки до вершини, заводячи її у кожен виток спіралі почергово зліва і справа. Досягши вершини, спуст іть нитку донизу, щоб утворити прожилку. Тепер обмотайте кількома витками основу.

2.     Через середину: почніть навивати від низу пелюстки до верху, рухаючись зверху вліво (зміщаючи нитку щораз лівіше і нижче), а внизу вправо (зачіплюючи щораз вище і правіше).
Активное изображение Активное изображение
Однак часом перша техніка може ускладнюватися
Активное изображение Активное изображение Активное изображение Активное изображение
Крім того, на нитку оповиття часом нанизуть намистинки.
Виконавши пелюстку обгорніть кінці ниток в основі пелюстки паперовою стрічкою і закріпіть. Кількість пелюсток, їх розмір і кількість залежить від форми квітки.
Активное изображение Активное изображение Активное изображение
Збираючи квітку почніть з серединки. На тонкий дріт нанижіть намистинки і скрутіть разом. Тепер навколо серединки формуйте пелюстки, починаючи з менших і поступово додаючи більші. Сформувавши квітку, обгорніть основу паперовою стрічкою, сформувавши чашоложе.
З квіток можна виготовляти різні композиції.
Активное изображение Активное изображение Активное изображение

2 комментария:

  1. Пам"ятаю ці квіти з уроків праці в школі:)

    ОтветитьУдалить
  2. хороша ж у вас вчителька була, ми про таке навіть не чули.

    ОтветитьУдалить